Op zondag 1 oktober hebben liefhebbers en gemeenteleden nog tweemaal de kans om de prachtige cantate “Komm, du süße Todesstunde” in de dienst te beluisteren. om 14.00 uur in de Sint Maartenskerk in Sibrandabuorren of om 19.00 uur in de Jacobijnerkerk in Leeuwarden.

Op zondag 24 september hebben we de cantate in een middagdienst de Dorpskerk van Zuidlaren uitgevoerd en ’s avonds in de Vredehorst in Hoogeveen. Als u een indruk wilt krijgen van wat u gemist heeft en nog kunt gaan beleven in Friesland komende zondag 1 oktober, klik dan hier.

In Zuidlaren hebben we vooraf aan de dienst aan kerkgangers in het naastgelegen Boschhuis een toelichting gegeven over de cantate. Een cantate met een typisch Lutheraans thema, de “Todessehnsucht”, het verlangen naar de dood. Een vroege cantate van Johann Sebastian die hij al in Weimar in 1716 maakte, amper 30 jaar oud. Nog vol experimenteerdrang ook, gezien de bijzondere vorm. Geen openingskoor, maar een alt aria en pas aan het einde het aandeel voor het koor. In Zuidlaren lieten we de cantate horen zoals Bach die later in Leipzig uitvoerde. Daar verving hij de blokfluiten door traverso’s in verband met de stemming van het orgel in de Thomaskirche.

toelichting op de cantate vooraf in het Boschhuis voor de kerkgangers

aankondigingen