“Ewiges Feuer” voert cantates uit van Johann Sebastian Bach tijdens de kerkdienst. Dit geeft de kerkdienst een extra dimensie. Bach maakte ze op onnavolgbare wijze passend bij de Bijbelgedeelten die de Lutherse kerkkalender voorschrijft voor de (zon)dagen van het jaar. Het zijn muzikale schriftlezingen. Wij volgen de traditie van 300 jaar geleden. Cantatediensten worden door kerkgangers en liefhebbers druk bezocht. Voor de leden van het collectief is een volle kerk extra de moeite waard om deze muziek te laten horen.

We voeren uit in de bezetting die de cantates vereisen. Bach maakte ze om ze uit te kunnen voeren met de mensen die hem op dat moment ter beschikking stonden. De bijna 200 overgeleverde cantates verschillen daardoor van elkaar qua zangstemmen en instrumentalisten. Voor de bezetting putten we uit een groot netwerk van bevriende zangers en instrumentalisten. Zangers vooral uit Vries en omgeving. Instrumentalisten uit wijdere omtrek. Zowel professionals als de betere amateurs. Op volle sterkte treden we op met tegen de 50 mensen, 20-26 koor, 2-4 solisten, 15-20 orkestleden en dirigent.
Ook cantates in kleinere bezettingen staan regelmatig op het programma. Solocantates (zonder of met klein koor) en andere pareltjes als bijvoorbeeld de Actus Tragicus. En af en toe wagen we ons aan “supercantates”, de passies en oratoria van Bach.